Ľudia s ochoreniami obličiek by mali dodržiavať nízkobielkovinovú diétu

 
 
 
+421 905 290 644
info@pekarenharmonia.sk

 

 
 
 
 

Ľudia s ochoreniami obličiek by mali dodržiavať nízkobielkovinovú diétu

Streda, 26. júl 2017

26.07.2017  # zdravie



Pri chorobách alebo oslabení obličiek je potrebné zaviesť nízkobielkovinovú diétu. Jedná sa najmä buď o akútne stavy alebo o chronické ochorenia so zníženou funkciou obličiek, pričom liečebná výživa závisí od stupňu, druhu a štádia ochorenia. Ak sa táto konzervatívna liečba vhodne aplikuje, môže významne oddialiť ďalšie zhoršenie zdravotného stavu.

Zásadou tejto diéty je obmedziť bielkoviny (proteíny) asi na polovicu až dve tretiny bežnej dávky (cca 50g/deň) pri zachovaní dostatočného množstva esenciálnych aminokyselín. Obmedzujú sa najmä rastlinné bielkoviny z múky a podáva sa špeciálny nízkobielkovinový chlieb a nízkobielkovinové pečivo.

Bielkoviny by mali predstavovať 7 - 9% z celkového energetického príjmu. Tuky (lipidy) by mali predstavovať najviac 30% energetického príjmu, pričom až 60% všetkých chorých postihnutých chronickou obličkovou nedostatočnosťou trpí na dyslipidémiu – abnormálnu hladinu tukov krvi. Cukry (sacharidy) sa na príjme energie podieľajú 60-timi %. Väčšinou sa táto diéta pripravuje bez soli, chorý si podľa ordinácie lekára pokrmy dosáľa povoleným množstvom soli, ktorú dostáva v balíčkoch po 1g. Vylúčenie kuchynskej soli pri príprave jedla je však často závažnou príčinou zníženia príjmu potravy. Veľmi prísne obmedzenia 2,5 až 5 g soli na deň je potrebné na zníženie vysokého tlaku a zabránenie vzniku opuchov. To však môže mať za následok až dehydratáciu a preto je vhodný kolísavý príjem kuchynskej soli podľa prítomnosti opuchov.

Odporúčame zaradiť do jedálnička naše nízkobielkovinové produkty Pekárne Harmónia, ktoré nahradzajú tradičné produkty ako chlieb, pečivo, pšeničnú múku, strúhanku, pizza korpus, piškóty, trvanlivé sladké a slané pečivo, pričom ich základ tvorí deproteinovaný pšeničný škrob. 

Zdroj: Výskumný ústav srdcových cievnych chorôb, a.s.