Bezlepkové recepty

 
 
 
+421 905 290 644
info@pekarenharmonia.sk

 

 
 
 
 

Slané bezlepkové muffiny

 

Suroviny:

250 g bezlepkovej zmesi Harmónia

250 ml mlieka

80 ml rozpusteného masla

2 vajcia

2 kl práčku do pečiva

100 g obľúbeného strúhaného syra

50 g nakrájanej šunky

Soľ, čierne korenie

Postup:

Postup je veľmi jednoduchý!

Rúru si predhrejeme na 180°C.

Všetky suroviny zmiešame a plníme do formy na muffiny, do ktorej vložíme papierové košíčky (môžete vymazať maslom). Pečieme v prehriatej trúbe do zlatista.

Prajeme dobrú chuť

 

Cviklová palacinková torta

Na palacinky budeme potrebovať:

Cesto:
140 g bezlepkového mixu Harmónia (tip: je lepšie múku preosiať, aby nevznikali hrudky)
2 vajcia
20 g kryštálového cukru 
200 ml cviklovej šťavy
100 ml polotučného mlieka (môže sa nahradiť sójovým alebo ryžovým)
štipka soli
1 polievková lyžica oleja na odpekanie

Plnka:
250 g Lučiny
250 ml šľahačkovej smotany
2 PL práškového cukru

Z receptu vznikne 1 torta zo šiestich až ôsmich palaciniek.
Doba prípravy: 15 minút
Doba tepelnej úpravy: 30 minút

Pracovný postup:
Suroviny na palacinky spolu vyšľaháme metličkou alebo šľahačom na tekuté hladké cesto. Cesto necháme 5 -10 minút postáť, aby trošku zhustlo. Na rozpálenú panvicu potretú olejom, pomocou naberačky vylejeme cesto v tenkej vrstve. Opekáme na strednom plameni asi 3 minútky iba z jednej strany, aby sa na vrchnej strane zachovala pekná ružová farba. 

Lučinu vymiešame s cukrom. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha a postupne primiešavame k Lučine. Na vychladnuté palacinky natierame krém v tenkej vrstve a striedavo ukladáme na seba, aby sme vytvorili poschodovú tortu. Vrch torty ľubovoľne ozdobíme čokoládou, ovocím a pod.

 

Cuketový koláč

Na koláč budeme potrebovať:

1 cuketa
200 g eidamu
200 g salámy (vhodná pre celiatikov)
100 ml oleja
150 g ryžovej múky
4 vajcia
½ prášku do pečiva
1 ČL petržlenovej vňate
1 ČL čierneho mletého korenia
½ ČL soli

4 porcie
Doba prípravy: 10 minút
Doba tepelnej úpravy: 30 minút

Pracovný postup:
Cuketu a syr nastrúhame na hrubom strúhadle do veľkej misy. Salámu nakrájame na drobno, prípadne tiež nastrúhame ak máme nekrájanú salámu. Pridáme všetky ostatné suroviny a poriadne premiešame. Zmes vložíme do vymasteného pekáča alebo hlbšieho plechu a zarovnáme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180° C a pečieme asi 30 minút do zlatista.

 

Klasický americký jablkový koláč / Apple pie

Na koláč budeme potrebovať:

Cesto:
90 g kokosového oleja
25 g trstinového cukru
185 g bezlepkového mixu Pekárne Harmónia
1 lyžička xantanovej gumy
štipka soli

Plnka:
500 g nakrájaných jabĺk
3 lyžičky trstinového cukru 
šťava z jedného citrónu
škorica podľa chuti
muškátový oriešok podľa chuti
2 lyžičky vody

Postup:
Predhrejeme rúru na 175 °C. 
V mise zmiešame kokosový cukor, bezlepkovú múku, xantanovú gumu a soľ. Pridáme kokosový olej a dôkladne vypracujeme cesto.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť použijeme na spodnú časť koláča, druhá príde navrch. Následne vyvaľkáme prvú časť cesta pomocou valčeka na hrúbku približne 0,5 cm. Potom vyvaľkáme druhú a odložíme ju bokom.
Cesto opatrne nadvihneme a umiestnime do formy na pečenie. Popritláčame po okrajoch a pretŕčajúce cesto odrežeme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 15-20 minút, kým trošku nezhnedne.

Kým sa pečie cesto si pripravíme plnku. V hrnci zmiešame nakrájané očistené jablká, kokosový cukor, šťavu z citrónu, škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok a vodu. Varíme na miernom ohni približne 7 minút, kým nezačnú jablká mäknúť a neabsorbujú vodu.

Vytiahneme cesto z rúry a navrstvíme naň jablkovú plnku. Na jablkovú plnku následne položíme druhú časť cesta, ktorú sme mali odloženú bokom. 
Vrch koláča potrieme vaječným bielkom alebo trochou vody (pre vegánov), aby sa leskol. Dôležité je popichať cesto nožom, aby mala kadiaľ utekať para.

Koláč vložte na ďalších 15-20 minút do rúry, až pokým nebude vrch zlatisto hnedý.
Môžete podávať so zmrzlinou alebo šľahačkou (podľa chutí a možností).

Rada:
Cesto sa vám bude dobre vaľkať, ak ho položíte medzi dve potravinárske fólie alebo medzi dva papiere na pečenie.

Inšpirované tu:
http://www.honestlyhealthyfood.com/

 

Mandľovo – hruškový koláč bez lepku a laktózy

Na koláč budeme potrebovať:

Suroviny:
150 g mandľovej múky
100 g kokosovej múky
200 g trstinového cukru
100 g rozpusteného ghee masla (prepustené maslo)
1 lyžička prášku do pečiva
150 ml kokosovej smotany
2 vajcia
4 hrušky
 
Postup:
Očistíme hrušky, odstránime jadierka a nakrájame na plátky. Vajcia vymiešame s cukrom do peny, pridáme rozpustené maslo, múky zmiešané s práškom do pečiva, kokosovú smotanu a nakoniec hrušky. Všetky ingrediencie spolu dôkladne zmiešame.
Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 150 °C. Cesto vylejeme do formy a pečieme približne 50-55 minút.
Po vychladnutí môžeme dozdobiť podľa vlastnej chuti.
Koláč je veľmi jednoduchý, ale chutí naozaj výborne. 

 

Žemľovka

Na žemľovku budeme potrebovať:

Suroviny:
1 balík rožkov, prípadne starší chlieb
500 ml mlieka
90 g cukru
vanilkový cukor
150 g tvarohu
1 vajce
škorica
mandle
višne

Postup:
•    Rožky nakrájame na kolieska a zabaríme horúcim mliekom zmiešaným s 50 g cukru.
•    Do vymastenej a vysypanej formy naukladáme vrstvu rožkov.
•    Tvaroh zmiešame s cukrom, škoricou  a vajcom a natrieme na rožky.
•    Na tvaroh poukladáme višne a prikryjeme vrstvou rožkov.
•    Vrstvy striedame kým máme suroviny, posledná je vrstva rožkov.
•    Žemľovku pečieme pri teplote 180 °C cca 20 min.

 

Slaninovo – cibuľový chlieb

Na chlieb budeme potrebovať:

Suroviny:
500 g nízkobielkovinovej múky Pekáreň Harmónia
1 kocka droždia (42 g)
2 lyžice olivového oleja
1 – 2 cibule
100 g slaniny nakrájanej na kocky
400 ml vody

Postup: 
•    Do misky dáme múku, 1 lyžičku soli, rozdrobené droždie a hnetačom vypracujeme cesto.
•    Postupne pridávame olej  a vlažnú vodu. Hotové cesto prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 30 min. kysnúť.
•    Zatiaľ si nakrájame cibuľu, slaninu a spoločne opekáme na miernom ohni.
•    Do vykysnutého cesta vmiešame vychladnutú slaninu s cibuľou.
•    Chlebovú formu vymastíme olejom, urovnáme v nej cesto a necháme ho prikryté kysnúť ešte 45 min.
•    Rúru vyhrejeme na 190 °C a vložíme do nej vykysnuté cesto potreté vodou.
•    Chlebík pečieme 45 – 50 min.

Obsah bielkovín a PHE na 100 g: bielkoviny – 2,1 g, PHE – 52 mg.

 

Pórový koláč

Na koláč budeme potrebovať:

Suroviny:
2 póry    
lístkové cesto Pekáreň Harmónia
maslo
100 g kyslej smotany
3 vajcia
50 g syra
muškátový oriešok
čierne korenie
soľ

Postup:
•    Lístkové cesto vyvaľkáme a vystelieme ním okrúhlu formu; cesto popicháme vidličkou
•    Póry nakrájame na kolieska, opražíme na masle 2 – 3 min. a podľa chuti osolíme
•    Kyslú smotanu zmiešame s vajcami, soľou, čiernym korením, nastrúhaným syrom a muškátovým orieškom
•    Na lístkové cesto rozložíme pór a zalejeme zmesou z kyslej smotany
•    Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 220 °C asi 25 min

 

Malinovo - kokosová nepečená torta

Na koláč budeme potrebovať:

Suroviny:
1 balík kakaových sušienok Pekáreň Harmónia
80 g margarínu (masla)
1 kokosová šľahačka (200 g)
50 g kokosu
66 g cukru
50 ml vody
30 g želatíny
170 g malín

Postup:
•    Keksíky rozdrvíme, zmiešame s roztopeným margarínom a keksíkovým cestom vystelieme tortovú formu
•    Želatínu necháme napučať v 60 ml studenej vody s 10 g cukru a po napučaní ju zohrejeme
•    Kokos prevaríme s 50 ml vody a pridáme 66 g cukru
•    Našľaháme kokosovú šľahačku a pridáme vychladnutý kokos spolu so zohriatou želatínou (10 g)
•    Maliny roztlačíme a pridáme zvyšnú želatínu
•    Na keksíkový korpus dáme kokosovú vrstvu, na ňu natrieme malinovú vrstvu a hotovú tortu dáme stuhnúť do chladničky

Obsah bielkovín a PHE na 100 g: bielkoviny – 3,9 g, PHE – 83 mg.

 

Zemiakovo-slaninové muffiny

Na muffiny budeme potrebovať:

Suroviny: 
100 g oravskej slaniny
500 g surových zemiakov
225 g nízkobielkovinovej múky
100 g tvrdého syra 
100 ml mlieka
2 g náhrady vajec
80 ml olivového oleja
soľ, čierne korenie
2 g sódy bikarbóny
pažítka, petržlenová vňať
 
Postup:
Slaninu nakrájame na kocky, zemiaky ošúpeme a nastrúhame, syr nastrúhame, petržlenovú vňať a pažítku nakrájame nadrobno. Najprv opečieme slaninku a zo zemiakov vytlačíme šťavu. Do preosiatej múky vmiešame sódu bikarbónu, slaninku, zemiaky, ¾ syru, petržlenovú vňať, pažítku, náhradu vajec, olej a mlieko. Všetko osolíme, okoreníme a dobre rozmiešame. Cesto vlejeme do košíčkov na muffiny, posypeme zvyšným syrom a pečieme cca 20 min. pri 180 °C.
 
Nutričné hodnoty na 100 g výrobku: 3,2 g bielkovín; 175 mg fenylalanínu
 
Rady:
1.  namiesto náhrady vajec môžete pridať 2 vajcia
2.  namiesto nízkobielkovinovej múky môžete pridať bezlepkovú zmes
3.  na zníženie hodnôt bielkovín/fenylalanínu:
      - zo slaniny odkrojte čo najviac mäsovej časti a použite tú mastnejšiu časť;
      - ako náhradu tvrdého syra môžete použiť nízkobielkovinový syr;
      - mlieko môžete použiť nízkobielkovinové, prípadne ho môžete zriediť s vodou.
 

Jablkový koláč s posýpkou

Na koláč budeme potrebovať:

Suroviny: 
250 g nízkobielkovinovej  múky
soľ
citrónová kôra
150 g práškového cukru
50 g margarínu
150 ml kyslej smotany
400 g postrúhaných jabĺk
100 g kryštálového cukru
mletá škorica
10 g hrozienok
 
Kvások:
15 g droždia
10 g kryštálového cukru
50 ml vody
50 g nízkobielkovinovej múky
 
Posýpka:
60 g nízkobielkovinovej múky
50 g práškového cukru
50 g margarínu
12 g vanilkového cukru
štipka škorice
 
Postup:
Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, citrónovú kôru, práškový cukor, rozpustený margarín a zmes dobre premiešame. Pripravíme si kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť asi 10 – 15 min. Vykysnutý kvások nalejeme do misky k pripravenej zmesi a pridáme kyslú smotanu. Vareškou vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 20 – 30 min. Vykysnuté cesto vložíme do formy s papierom na pečenie a cesto vytvarujeme po celej ploche formy. Okraje cesta potrieme tukom (olejom alebo margarínom). Takto pripravené cesto vo forme naplníme nakrájanými jablkami a posypeme cukrom, škoricou a hrozienkami. Koláč posypeme pripravenou posýpkou. Pečieme cca 25 min. pri teplote 175 °C.
 
Nutričné hodnoty v 100 g výrobku: 0,7 g bielkovín; 23 mg fenylalanínu
 

Lievance z bezlepkového mixu Harmónia

Budeme potrebovať:

180 g bezlepkového mixu Harmónia
1 vajce 
2 polievkové lyžice kryštálového cukru 
3,5 g sušeného bezlepkového droždia 
1 polievková lyžica oleja
300 ml polotučného mlieka (môže sa nahradiť sójovým alebo ryžovým)
štipka soli 
 
Z receptu vznikne približne 20 kusov.
Doba prípravy: 15 minút
Doba tepelnej úpravy: 30 minút
 
Pracovný postup: 
Mlieko trošku prihrejeme, pridáme droždie, prisypeme cukor, premiešame a necháme chvíľku stáť, kým nezačne pracovať. V šálke si rozšľaháme vajíčko, postupne ho vmiešame metličkou do mlieka, rovnako pridáme aj bezlepkový mix Harmónia a vymiešame. 

Na panvicu nalejeme troška oleja, ktorý necháme rozpáliť. Pridáme primerané množstvo cesta a pečieme do zlatista. Podávame napríklad s bielym jogurtom, ovocím, džemom, sirupom...

 

Lahodný bezlepkový chlieb z cirokovej múky

Tento recept na bezlepkový chlieb neobsahuje mlieko ani vajcia a navyše so správnym kvasením. Hoci väčšina bezlepkových receptov sa spolieha práve na vajcia pre vyhovujúcu textúru a objem, tento recept je vhodný aj pre vegánov. (Aj keď vo všetkej úprimnosti, dve šľahané vajcia by chlebík spravili objemnejšim a nadýchanejsším).

Ako prvé budeme ptorebovať zmiešať suché prísady a odložiť bokom:

1 1/2 šálky cirokovej múky
1 šálka tapiokového škrobu alebo zemiakového škrobu (nie zemiaková múka!)
1/2 šálky bezlepkovej múky z pšena
2 lyžičky xantánovej gumy
1 1/4 čajové lyžičky jemnej morskej soli
2 1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia
 
Skontrolujte cesto po niekoľkých minútach miesenia. Malo by sa viac podobať na cesto na muffiny ako na chlebové cesto. Malo by byť mäkké, ale nie také tekuté ako šľahané. Optimálny stav dosiahnete pridaním múky alebo naopak teplej vody, podľa toho čo si cesto bude vyžadovať. Vlhkosť ovplyvňuje cesto, rovnako ako teplota.
 
Ak máte radi chrumkavý chlieb (alebo ak máte predošlé skúsenosti s lepkavým stredom a padnutým vrchom), vyberte chlieb po upečení z nádoby a umiestnite ho do rúry na 175°C ďalších 10 minút. Dávajte však pozor, aby príliš nezhnedol. Mal by mať svetlo zlatú farbu.
 
Pred krájaním chlieb nechajte vychladnúť.
 
Najlepšie konzumovať čerstvý v deň pečenia. Ako u väčšiny bezlepkových produktov má chlieb v prvý deň najlepšiu textúru a chuť.

 

Bruschetta

Ak Vám chutila Bruschetta na Dni otvorených dverí, potom Vás isto poteší recept ako si ju pripraviť.

Na bruschettu budeme potrebovať:

140 g hnedá ryžová múka
1½  lyžica cukru
1¾ čaj. lyžica bezgluténového prášku do pečiva
½ čaj lyžička soli
1 vajce
125 ml mlieka alebo sójového mlieka
2 ½ lyžice rastlinného oleja
 
Zmiešať múku, prášok do pečiva a soľ. Vyšľahať vajce a olej a pridať k múčnej zmesi. Naliať do bochníkových mini foriem (6.5 x 10 cm) a piecť 15-20 min na 180°C.
 
Ak by ste ju chceli ozvláštniť rajčinovou salsou:
250 g nakrájaných cherry paradajok 
2½ lyžice nasekaných lístkov bazalky
1 malú červenú cibuľu jemne nasekanú
poliať malinovým octom a panenským olivovým olejom
soľ a korenie podľa chuti
 
Všetko dobre premiešať v miske, pridať ocot, soľ a korenie. 
 
Na bruschettu dať polievkovú lyžicu salsy a pokvapkať olivovým olejom.
 
 

Bezgluténový chlieb ( z našej hotovej bezgluténovej zmesi )

Na bezgluténový chlieb budeme potrebovať:

430g  hotovej zmesi (podľa vášho rozhodnutia na biely, tmavý alebo alpský chlieb), 1 bal./7g sušené droždie, 340 g studenej vody

Spracované cesto váži 700 g a po upečení z neho vznikne chrumkavý chlebík s hmotnosťou 650g.  

Sušené droždie zmiešame s hotovou zmesou, pridáme uvedené množstvo vody a vymiesime cesto. Vyformujeme ho do želaného tvaru a cca. 30 minút necháme vykysnúť. Zľahka potrieme vodou, vložíme do rozohriatej trúby na 220 °C a pečieme približne 45 minút pri teplote 200 °C.
 
 

Hruškovo-jablkový koláč

Na hruškovo-jablkový koláč budeme potrebovať:

600 g hrušiek, 600 g jabĺk, 2 hrnčeky múky – bezlepkový mix alebo zmes, alebo 1 hrnček vymeniť za sójovú či ryžovú múku, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 2 kypriace prášky, 2 celé vajíčka, 2 lyžice oleja, 1 lyžicu mletej škorice, 50 g lieskových orieškov, 50 g mandlí, ríbezľový džem, maslo alebo masť a múku na vymazanie a vysypanie plechu
 
Poleva: 100 g masla, 100 g cukru, 1 lyžicu mlieka, 3 lyžice Solamylu, 3 lyžičky kakaa
(Pre menšiu okrúhlu formu stačia polovičné množstvá)
 
Olúpané a jadierok zbavené hrušky a jablká nahrubo postrúhame. Primiešame múku, cukor, vajcia, prášok do pečiva, škoricu a postrúhané oriešky a mandle. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, zarovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 až 200 °C asi 25 minút. Upečený koláč potrieme džemom a polejeme polevou, ktorú pripravíme tak, že do rozohriatého masla postupne primiešame cukor, mlieko, kakao, škrobovú múčku. Miešame do zhustnutia, ale nevaríme!
 
Fotografia je ilustračná.
 

Kukuričný koláč

Na kukuričný koláč budeme potrebovať:

1 biely jogurt, 2 polievkové lyžice bezlepkovej múky, 1 polievková lyžica posekaného čerstvého kôpru, alebo iných byliniek podľa chuti (oregano, tymian, rozmarín alebo ich mix), 2 konzervy prepláchnutej lahôdkovej kukurice, 1/3 šálky postrúhaného syra, soľ, čierne mleté korenie
 
V mise zmiešame všetky suroviny, posolíme a pokoreníme. Prelejeme do zapekacej nádoby či plechu, aby hmota nebola vyššia ako 2 cm. Vložíme do rúry rozohriatej na 175 °C. Zapekáme 20 min do zlatohneda. 
 

Fotografia je ilustračná.
 

Mrkvové guľky

Na mrkvové guľky budeme potrebovať:

500 g mrkvy, 300 g kryštálového cukru, resp. trstinového cukru, 1 balík bezlepkových piškót, 1 citrón
 
Mrkvu postrúhame najemno, pridáme cukor a spolu dusíme 5 - 10 minút. Necháme úplne vychladnúť. Pridáme šťavu aj kôru z jedného citróna a pomrvené bezlepkové piškóty. Rozmiešame, tvarujeme guľky a obalíme ich v kokose alebo strúhaných orechoch.
 
Fotografia je ilustračná.
 

Orechová roláda

Na orechovú roládu budeme potrebovať:

5 vajec, 3 vanilkové cukry, 100 g mletých orechov, 2 banány, parížska šľahačka
 
Žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme vyšľahaný sneh a orechy. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 min. Ešte horúce stočíme aj s papierom. Potom ho oddelíme. Po vychladnutí natrieme vyšľahanou parížskou šľahačkou a stočíme uprostred s banánmi.
 
Fotografia je ilustračná.