+421 905 290 644
info@pekarenharmonia.sk

 

 
 
 
 

Rúcame mýty o mrazení

Streda, 24. november 2021

V pekárni Harmónia sa snažíme predovšetkým zameriavať na kvalitu a čerstvosť našich výrobkov. Často nás trápila myšlienka, ako udržať tieto dva faktory pri dlhšej dobe trvanlivosti. Rozhodli sme sa ísť metódou mrazenia. Mrazenie je bezpečná forma pre zachovanie všetkých potrebných látok. Tento výrobný proces nám umožňuje zachovávať výrobky v ich najlepšom stave. V oblasti výživy je mrazenie jedným z najvýznamnejších objavov modernej doby. Vo vnútri sa uzatvorí chuť a živiny, ktoré sa v čerstvom stave postupne strácajú. Nízka teplota má rozhodujúci vplyv na činnosť mikroorganizmov, enzýmov a na priebeh chemických reakcií. Znižovaním teploty bunkové šťavy hustnú, voda sa mení na ľad a mikroorganizmy, ktoré bezpodmienečne potrebujú na svoje životné prejavy vodu zastavujú svoju činnosť.

 

Vo svojej podstate sú mrazené výrobky prospešnejšie ako čerstvé, nakoľko minimalizujú nutnosť pridania nadbytočnej chémie a ďalších prídavných látok. Zmrazovanie naviac výrazne znižuje riziko otravy jedla spôsobené baktériami. Treba si však uvedomiť, že nízke teploty pri zmrazovaní neničia mikroorganizmy, ktoré sú v potravinách, alebo ich ničia len v malom množstve. Preto treba zmrazovať len úplne čerstvé a hygienicky bezchybné potraviny a počas prípravy a balenia potravín pred zmrazovaním dodržiavať všetky hygienické požiadavky.

 

Je však veľký rozdiel, akým spôsobom potraviny zamrazujeme. Osvedčenou a zdravou možnosťou je šokové mrazenie. Šokové mrazenie znamená rýchle zamrazenie potraviny na -18°C v jadre pokrmu počas 4 hodín, čím sa zabráni tvorbe makro kryštálov vody a teda výraznému zníženiu kvantitatívnych, ale i kvalitatívnych strát u následného rozmrazenia potravín. Pri tomto procese je vplyv na obsah živín nepatrný. Naopak pri pomalšom zmrazovaní sa obsah živín viac stráca. Šokové mrazenie vedie k podstatne lepším výsledkom, nakoľko ponúka dlhšiu dobu spotreby. Potraviny nepustia toľko vody, tým pádom nie sú vysušené, gumové, ale chutné a ponechajú si všetky chuťové vlastnosti.

 

K veľkým výhodám mrazených potravín pripisujeme dostupnosť. Môžete ich mať uložené v pohodlí domova a sú kedykoľvek k dispozícií. Vyžadujú si jednoduchú manipuláciu bez náročnej prípravy. Mrazené výrobky sú vo svojej podstate úspornejšie, pretože vďaka dlhšej doby spotreby neprodukujú toľko odpadu. Tým šetríme nie len domácnosti našich zákazníkov, ale aj obchody či dodávateľské reťazce. Avšak šetriť množstvo odpadu môžu samozrejme aj koneční spotrebitelia, ktorí si z mrazničky vyberú potrebné množstvo, ktoré spotrebujú a zvyšok balenia vrátia do mrazničky.

 

Sme veľmi hrdí nato, že vďaka tejto metóde môžeme konzervovať potraviny na dlhšiu dobu, pričom neovplyvníme kvalitu našich výrobkov. Touto cestou chceme aj naďalej kráčať a snažiť sa vyhýbať nadbytku chemických látok.