Zloženie nášho bezlepkového pečiva
Potešíme Vás, že pečenie a múky bez lepku sú zdravšie, vďaka vyššiemu obsahu živín, minerálov a vlákniny. V pekárni Harmónia pre bezlepkovú výrobu najčastejšie používame pšeničný škrob do 20 mg/kg gluténu, kukuričný škrob, lecitín, guarovú múku, sójovú múku, ryžovú múku. Konkrétne zloženie nájdete pri každom výrobku. Mnohé suroviny sú pre Vás známe a mnohé nie. Chceme, aby ste mali aj vy čo najviac informácii o surovinách, ktoré používame a preto nižšie nájdete ich charakteristiku.
Pšeničný škrob do 20 mg/kg gluténu/ Kukuričný škrob
Škrob sa vyskytuje výhradne v rastlinách. Ide o konečný produkt fotosyntézy. Jeho dôležitou vlastnosťou je schopnosť viazať vodu. Napríklad pri 70°C jej dokáže prijať až 25 násobok svojej hmotnosti. V potravinárstve sa preto využíva ako stabilizátor či zahusťovadlo. Spolu so škrobom sa nachádza v zrne niektorých obilnín aj lepok alebo glutén. Lepok je zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Dobrou správou pre celiatikov je, že dokonca ani pšeničný škrob neobsahuje pre nich rizikový lepok (alebo iba zanedbateľné množstvo). Aj napriek tomu sa pre bezlepkovú diétu používa tzv. deproteinovaný pšeničný škrob, z ktorého je lepok odstránený.
Kukuričný škrob je prirodzene bezlepkový. Je veľmi jemný a hodí sa preto aj na zjemnenie koláčov, tort, prípravu náplní, dezertov a ovocných omáčok. Škrob ako uhľohydrát patrí medzi najdôležitejšie zdroje energie. Zo škrobu sa prírodný cukor vstrebáva do krvi postupne počas asi 6 hodín. Ide o vyvážený zdroj energie.
Lecitín
Lecitín je dôležitým prírodným emulgátorom – dokáže spájať olej a vodu do stabilnej a hladkej emulzie. Za normálnych okolností by vďaka svojim vlastnostiam nikdy nespojili. V rámci Európskej únie sa lecitín alebo sójový lecitín označuje E 322. Okrem potravinárstva ho hojne využíva aj medicínsky a kozmetický priemysel. Táto zmes fosfolipidov - lecitín, je často pozabudnutou no napriek tomu veľmi dôležitou súčasťou výživy človeka. Lecitín je azda najznámejší medzi študentmi, pretože jeho významnou funkciou je zlepšenie prenosu nervových signálov a teda zlepšenie zapamätávania, učenia sa a pamäte. Pre športovcov je dôležitá schopnosť lecitínu skracovať dobu regenerácie po silovom výkone. Vzhľadom na to, že lecitín je energetickým zdrojom nielen mozgu, ale aj svalov, jeho dostatočná hladina v organizme zabezpečuje efektívnejšie využívanie energie a tým pádom lepší výkon.
Guma guar alebo guarová guma
Guma guar alebo guarová guma sa vyrába zo semien rastliny podobnej fazuli s latinským názvom Cyamopsis Tetragonoloba. Ide o bôbovitú strukoviny a pestuje sa najmä v strednej Ázii, v Indii a Pakistane. Guarová guma označovaná E412 je polysacharid s veľkou viskozitou, teda s veľkým odporom, ktorý spomaľuje pohyb kvapaliny. A keďže je guarová guma vysoko rozpustná vláknina vo vode aj bez zahrievania, hojne sa využíva práve ako prírodné zahusťovadlo v potravinárstve (je osemkrát účinnejšia než kukuričný škrob). Ak v strave prijmeme takúto vlákninu, vytvoríme si vysokoviskóznu tekutinu, ktorá spomaľuje proces trávenia so všetkými výhodami. Dochádza k zníženiu absorpcie cukrov, čo zabraňuje výkyvom hladiny cukru a teda návalom hladu. Stimuluje tiež pohyb odpadových látok a toxínov von z tela, niektoré toxíny aj sama absorbuje. Zabraňuje aj vstrebávaniu cholesterolu a tuku z čriev. Guar guma viaže vodu pri príprave pokrmov, zvláčňuje cesto a predlžuje trvanlivosť pekárenských výrobkov. Ako stabilizátor sa používa aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.
Sója/ Sójová múka
Sójová múka vzniká zomletím sójových bôbov. Sójové bôby majú nepopierateľné klady. Sú mimoriadne cenné pre vysoký podiel bielkovín, ktorých obsahujú asi dvakrát viac ako mäso. Sú bohatým zdrojom energie a majú vhodné zloženie aminokyselín. Sója je jediná rastlina, ktorá plnohodnotne nahrádza živočíšne bielkoviny. Pochádza z východnej Ázie, kde ju poznajú už tisícky rokov a nazývajú ju „mäsom Ázie“. Sója obsahuje veľký podiel vlákniny. Je výborným zdrojom lecitínu a širokého spektra vitamínov B a vitamínu E. Z mnohých minerálov treba spomenúť vápnik, fosfor, horčík a železo. Možno ju zaradiť medzi potraviny, ktoré dokážu účinne vyrovnávať hladinu „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu. Sója má aj ďalšie liečivé účinky. Napríklad aktivizuje metabolizmus bielkovín a regeneruje väzivové tkanivá, tiež zlepšuje koncentráciu a pamäť a stimuluje rast buniek, má omladzujúce účinky.
Ryža/ ryžová múka
Ryža siata je jednoročná bylina, pôvodom z tropickej a subtropickej juhovýchodnej Ázie, kde sa nazýva tamojším chlebom. Patria k najdôležitejším obilninám sveta a vraj jej existuje viac ako osem tisíc druhov.
Ryža je bohatá na škrob/sacharidy, ktoré telu dodávajú energiu. Obsahuje aj menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota je veľmi vysoká. Bielkoviny ryže ukrývajú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo samo nevie syntetizovať a musí ich prijímať z potravy. Sú zastúpené vo vhodnom pomere pre ľudské telo. Ryža je veľkou zásobárňou aj minerálov. Vysoký obsah draslíka podporuje vyplavovanie vody a látkovú výmenu a sodík zabraňuje opakovanému ukladaniu tekutín v tkanivách. Ďalej v nej môžeme nájsť zinok, železo, mangán, fosfor, horčík, kobalt, selén a fluór. Jej obsah vlákniny zaisťuje nie len dostatočne dlhé zasýtenie ale aj chráni črevá. Ryža znižuje krvný tlak, udržiava telesnú hmotnosť a vďaka vitamínu B2 podporuje prirodzený mechanizmus obnovenia pokožky a jej omladzovanie.
Ryžová múka je veľmi jemná, prirodzene bez lepku, s vysokým obsahom škrobu a so sladkou chuťou. Výrazne zjemňuje nekysnuté cesto a používa sa na zahustenie rôznych omáčok. Je diétna a ľahko stráviteľná.
|