Náš tím v pekárni dlho kombinoval tie správne ingrediencie, aby vznikli nové druhy chleba obsahujúce takzvané „super potraviny“, čiže potraviny bohaté na nutričné látky s veľkým prínosom pre naše zdravie, a na druhej strane vylúčili sme pšeničný deproteinovaný škrob a sójovú múku.
Tešíme sa, že vám môžeme ponúknuť veľmi chutné chlebíky Vitalita s quinoa múkou, Energia s chia semiačkami a chlieb z pohánkovej a ľanovej múky.
Pre tých, ktorí uprednostňujú pečenie vlastného chlebíka máme namiešané aj nové zmesi.
Keďže mnohí ľudia s celiakiou majú nedostatok vitamínov a minerálov, je veľmi dôležité jesť potraviny čo najbohatšie na nutričné látky.
Quinoa
Quinoa je pseudoobilnina pochádzajúca z Južnej Ameriky horských oblastí Ánd.
Obsahuje najviac proteínov v porovnaní s obilninami a je zdrojom všetkých potrebných esenciálnych aminokyselín. Je dobrým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka a železa a vďaka vysokému podielu vlákniny podporuje trávenie. Toto bohaté nutričné zloženie je dôvodom, prečo quinou mnoho lekárov odporúča práve ľuďom s bezlepkovou diétou.
Chia semiačkami (Salvia hispanica)
Chia je starobylá rastlina pochádzajúca zo Strednej Ameriky, potrava Aztékov.
Chia má najvyšší podiel onega-3 kyselín spomedzi rastlín a je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia esenciálne aminokyseliny pred oxidáciou. Chia obsahuje päť krát viac vápnika ako mlieko a jeho vstrebávanie uľahčuje bór dôležitý pre zdravé kosti. Veľmi významné je aj množstvo C vitamínu, železa, horčíka a antioxidantov v semiačkach.
Chia je taktiež lepším zdrojom proteínov ako tradičné obilniny.
Ľan
Ľanové semiačka resp. múka a olej majú výrazný vplyv na imunitný systém, čo je veľkým prínosom najmä pre celiatikov. Pôsobí protizápalovo a lignany, ktoré obsahuje sú látky s antivírovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. |