O nás

 
 
 
+421 905 290 644
info@pekarenharmonia.sk

 

 
 
 
 

Naša výroba

Štvrtok, 27. júl 2017

Naša spoločnosť vznikla v roku 1992 pôvodne pod názvom "Viedenské pekárne". Do dvoch rokov sa vyprofilovala ako pekáreň špecializovaná na výrobu bezlepkových produktov. Boli sme si vedomí úskalia, ktorému čelia ľudia s celiakiou, keď sa jedná o kvalitné pekárenské výrobky. Dnes už viac ako 25 rokov vyrábame bezlepkové chleby, predpečené pečivo, lístkové cesto, štrúdle, záviny, bábovky, zákusky, torty, trvanlivé suché pečivo a krekry. Naša produkcia je cenená medzi celiatikmi v Slovenskej aj Českej republike. Za náš bezgluténový chlieb so slnečnicou sme toho roku získali ocenenie Danubius Gastro 2017 za výrobok vysokej kvality, tvaru, vône a chuti na nerozoznanie od tradičných chlebov.

 

Kto sme

Štvrtok, 27. júl 2017

 

Kto sa skrýva za všetkými tými upečenými chlebíkmi, pečivom, koláčmi a zákuskami? Dovoľte nám predstaviť tím profesionálnych pekárov a cukrárov Pekárne Harmónia. Naša prevádzka sa nachádza v Modre, malom vinárskom mestečku pri Bratislave s dlhodobou pekárenskou tradíciou. Napriek stále rastúcemu počtu zamestnancov sa nám darí udržať rodinnú atmosféru. Všetky výrobky robíme ručne a na výrobe sa počas sezóny podieľa viac ako 30 pekárov a cukrárov. 

V rámci neustáleho vzdelávania, rozvoja a zdieľania skúseností, realizujeme vzdelávací projekt, ktorého súčasťou sú školenia vedúce k lepšej zastupiteľnosti a zvyšovaniu kvality. 

www.esf.gov.sk

https://www.ludskezdroje.gov.sk/

 

 

Celý článok...
 

Bezpečnosť potravín

Štvrtok, 27. júl 2017

Pečieme s láskou a boli by sme radi, aby naše produkty mohli s istotou jesť aj tí najmladší, ktorých tráviaci systém sa rozvíja, ako aj tí najstarší, ktorí sú nútení k preberavosti s ohľadom na svoj vek. Preto kvalita a bezpečnosť potravín má u nás vysokú prioritu.

Úzko spolupracujeme s extrernými laboratóriami pre mikrobiologické testovanie surovín a konečných produktov, ale aj pre zabezpečenie vhodného výrobného prostredia. Raz ročne robíme audit systému manažérstva bezpečnosti potravín a opatrení prevádzkového programu kontroly podľa schémy ISO/TS 22002. Ako výrobca zabezpečujúci vysokú úroveň bezpečnosti potravín sme získali certifikáciu FSSC 22000

Citlivosť na lepok vs alergia vs celiakia. Súčasná nadmerná konzumácia lepku sa nášmu telu prestáva páčiť. Odhaduje sa, že intolerantných na lepok je až 15% svetovej populácie. Tiež sa odhaduje, že 99% ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou nie je dostatočne a včasne diagnostikovaná, pričom celiakiu môžeme vnímať ako extrémny prejav tejto intolerancie. Citlivosť na lepok sa žiaľ nedá tak jednoznačne určiť ako alergia alebo celiakia, nakoľko neexistuje test na túto "miernejšiu formu celiakie". Lepok je zodpovedn7 aj za zápalové ochorenia čriev, autoimunitné ochorenia, tzv. syndróm deravého čreva, a problémy s trávením ako nafukovanie, bolesť brucha, plynnatosť či zápcha. Môže byť spúšťačom hormonálnej nerovnováhy, PMS (predmenštruačný syndróm), PCOS (syndróm polycystických vaječníkov) alebo sa skrývať za nevysvetliteľnou neplodnosťou. Spája sa s chronickou únavou, migrénou a bolesťami hlavy, náladovosťou, úzkosťou a depresiou.

Najlepší spôsob odtestovania, či máte problém s lepkom, je eliminačná diéta: odstránite lepok zo stravy najmenej po dobu 1 mesiaca. Pre presné výsledky pomocou tejto metódy je však nutné odstrániť 100% lepku zo svojho jedálnička, teda pšenicu, špaldu, jačmeň, raž, žito aj ovos. Pečivo a chlieb musia byť s kukuričnej, ryžovej, sójovej, pohánkovej alebo pšenovej (prosovej) múky. V ponuke máme 4 chlebíky Vitalita vhodné na uvedenú eliminačnú diétu: pohánkovo-kukuričný, s quinoa múkou, s chia semienkami a s pohánkovou múkou. Ak sa cítite po vyradení lepku z jedálnička lepšie, alebo naopak po jeho opätovnom zavedení horšie, viete kde je pes zakopaný. Po zavedení prísnej bezlepkovej diéty sa stav rýchlo upravuje, samotná črevná sliznica sa však normalizuje dlhšie obdobie v závislosti od poškodenia.

V porovnaní s minulosťou, kedy sme konzumovali rôznorodé obilniny, je naša súčasná strava založená na konzumácii pšenice a teda aj nadmerného množstva lepku. Glutén (t.j.lepok) a lektín sú bielkoviny rastlinného pôvodu, ktoré ľudský organizmus nedokáže efektívne metabolizovať, napriek akejkoľvek predchádzajúcej úprave (tepelnej, mechanickej alebo fermentácii). Pri vysokej spotrebe gluténu a lektínu v potrave tak poškodzujeme bunky tenkého čreva a zvyšujeme jeho priepustnosť - vzniká tzv. syndróm deravého čreva. Ako prevencia u detí sa odporúča dlhodobé dojčenie, pričom potraviny s obsahom lepku ako krupica, piškóty, vločky, zasmažené polievky, nesmú byť podané dieťaťu do 1 roka. Proteíny v obilninách samy pôsobia ako alergény a zároveň zhoršujú náchylnosť na ďalšie alergény ako je peľ, domáce zvieratá a iné jedlá. Mnohým ľuďom vylúčenie obilnín poskytuje úľavu od množstva alergií a zníženie používania inhalátorov v prípade astmy.

Dobrovoľne bez lepku.  Občasné vynechanie lepku zo stravy a zaradenie ľahšie stráviteľných bezlepkových potravín, odľahčí náš organizmus a každému určite prospeje. Ak sa rozhodnete pre bezlepkovú diétu, napriek tomu, že netrpíte celiakiou, môže to mať pre vás nečakane pozitívne dôsledky. Môže dôjsť k zvráteniu alebo zlepšeniu anémie z nedostatku železa a vitamínu B12, čiastočnému zvráteniu zníženej hustoty kostí a postupnému zlepšeniu nervovej sústavy. Zbavíte sa nadbytočných kilogramov a chronickej nádchy, odľahčíte trávenie, zlepší sa Vám pleť, a odznejú nepríjemné bolesti hlavy a kĺbov. Športovci, ktorí sa venujú intenzívnemu tréningu a súťaženiu, hovoria o viditeľnom znížení stuhnutosti a bolesti po tréningu a rýchlejšom zotavení po súťaži. U žien je bežné, že sa zlepší vzhľad - zmiznú opuchy na tvári, zlepší sa akné, farba kože, zmizne začervenanie - rosacea, a celkovo vyzerajú vitálnejšie a energickejšie.

Zdroj: www.celiakia.sk, www.vitalne.sk, www.bezlepku.sk, William Davis: Úplné zdravie bez pšenice
 

Zloženie produktov

Štvrtok, 27. júl 2017


Naše bezlepkové chleby sú vegánske, bez vajec, mlieka a konzervačných látok. Nepridávame ani žiadne umelé farbivá, či zvýrazňovače chuti, všetko pekne v prírodnej forme. Sójový lecitín sme v celej našej produkcii nahradili slnečnicovým z dôvodu potencionálnej alergickej reakcie. Chlebíky ponúkajú aj veľa ďalších zaujímavých ingrediencií ako ľanové semienka, pšeno, sézam, cícerovú múku, slnečnicové alebo chia semienka.
 
Ako pekáreň, ktorá sa špecializuje na bezlepkovú produkciu, sme si dali záväzok používať kvalitné prírodné ingrediencie. Do našej smotanovo-čučoriedkovej torty ide 120 g pravých mrazených čučoriedok namiesto rôznych pást a náhrad z bazových plodov. Torta Piňa Colada z jednej pätiny ananás a ďalších 7% tvorí kokos. Používame domáce vajcia, 70% čokoládu, maslo namiesto margarínu, pokiaľ to umožňuje receptúra. Plnky ručne šľaháme nad parou namiesto rýchlych industriálnych práškov. Starostlivo vyberáme suroviny, ale aj dodávateľov ako takých. Našim cieľom je rozvoj dlhodobej spolupráce a zabezpečenie konzistentnej kvality našich produktov. 

Snažíme sa piecť podľa pôvodných receptúr. Štrúdle ručne ťahané, plnky poctivo šľahané nad parou, žiadne práškové náhrady. Vieme, ako zaneprázdnení dokážeme byť v dnešnej rýchlej dobe, a preto sú všetky naše produkty vhodné na mrazenie, aby ste si ich vedeli podľa potreby vopred nakúpiť a uskladniť. Rozvinuli sme aj radu nízkobielkovinových produktov pre fenylketonurikov a ľudí s obličkovými chorobami. Naše receptúry neustále zdokonaľujeme a vyvíjame nové produkty nasledujúc súčasné trendy a požiadavky našich zákazníkov. Ak niečo v našej ponuke chýba, napíšte nám. Radi zaradenie nového produktu zvážime.